Mijn Hobby's

Over mijn hobby's kan ik heel wat schrijven! 

Ik ben  begin jaren zeventig begonnen met het (illegaal) uitzenden op de 27 MHz band. Samen met een vriend maakten we een praatje via een walkie talkie. Die vriend stond op het zuidelijke havenhoofd in Scheveningen en ik zat thuis. Tijdens een van die gesprekken kwam er ineens een andere persoon (Jan Vrolijk) die ons vertelde dat er veel meer mensen te horen zijn via die walkie talkie. We hebben nader contact gemaakt en sindsdien had ik diverse verbindingen met allerlei 27 MHz amateurs uit de omgeving. Het was ook mogelijk om tijdens 'condities' verbindingen te maken met amateurs uit Italië! 

Van het een kwam het ander en enkele jaren later begon ik met een aantal vrienden met het uitzenden van radioprogramma's, eerst op de middengolf (onder de naam RTS en met een bereik van 100 meter) en later op de FM-band met een aanzienlijk groter bereik. 

Tijdens deze activiteiten kwam ik bij het telefoonadres van Radio Centraal een officiële radioamateur tegen (Hans vd Berg, PA0JBB). Hans heeft mij lekker gemaakt voor het 'echte' werk en tijdens mijn militaire dienst ben ik begonnen met het leren van de verplichte lesstof voor het afleggen van het radiozendexamen. Dankzij Niek Hilbers, die mij enige tijd privé-les heeft gegeven, ben ik in 1976 geslaagd voor mijn zendexamen! Via de toenmalige PTT was het toen ook mogelijk om eigen roepletters (call) te kiezen. Ik koos uiteraard voor PE0WJZ (PE0 = C-machtiging). Enkele jaren later behaalde ik mijn telegrafie-examen (morse, 12 woorden per minuut) en werd mijn call PA2WJZHier kun je klikken, dan komt je bij een overzicht van mijn (digitale) QSL-kaarten (bevestiging van een verbinding) die ik inmiddels heb ontvangen. De meeste QSL-kaarten komen nog opde 'gewone' manier naar de radioamateur toe (via het Dutch QSL-bureau). Hier kun je een aantal awards bekijken die ik bij elkaar verzameld heb. Zie voor meer informatie over de radiozendamateur de website van de landelijke vereniging van zendamateurs, de VERON

Begin jaren 80 deed bij mij de computer zijn intrede. De eerste computer die ik kon aanschaffen was een Apple 2. Deze computer gaf zoveel mogelijkheden, dat er steeds meer tijd in het gebruik van de computer ging (en gaat!) zitten. Het is ook dankzij de computer mogelijk geworden om de hobbyvereniging, die ik tezamen met een medeamateur en goede vriend (Niek Hilbers) heb opgericht, verder uit te bouwen met nieuwe mogelijkheden. Ik verwijs voor informatie hierover graag naar de website van deze vereniging: http://www.muurkrant.nl

Naast het actief zijn als radioamateur op de diverse amateur-banden, ben ik ook geïnteresseerd in radio maken. Eind jaren 90 kwam ik via een kennis (Ger Kruger) terecht bij de lokale omroep van Rijswijk (RTV Rijswijk). Daar ben ik een aantal jaren actief geweest als radiomaker en medewerker op technisch gebied. In 2010 tot begin 2011 heb ik een mediaprogramma op Omroep Rijswijk gehad. Het programma 'Mediamix' is daarna nog een aantal jaren te horen geweest op de lokale zender Den Haag FM. Het programma is helaas vanwege de corona pandemie in 2020 gestopt.



Ook ben ik oprichter/eigenaar van het radiostation Hollands Palet. Dit radiostation is niet alleen op Internet te horen. We zijn in Groot Den Haag ook op DAB+ te vinden!
Meer informatie is te vinden op de website van Hollands Palet:
www.hollandspalet.nl

Morse als Immaterieel Cultureel Erfgoed
Morse, door zendamateurs ook wel CW genoemd, is in Nederland sinds deze november 2014 erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed. Dat maakte VERON-voorzitter Remy Denker bekend tijdens de Dag voor de RadioAmateur in Apeldoorn.
Eerder al werd morse als cultureel erfgoed aangemerkt in Belgie. In Duitsland loopt ook een traject tot erkenning. Hier wordt op 12 december een beslissing verwacht. Meer landen zullen volgen omdat landelijke erkenning een aanbeveling is die door de IARU Regio 1 in 2011 besloten is.
Met de erkenning verandert er echter niets noemenswaardig. VERON mag een logo voeren en daarmee is de kous wel afgedaan. Belangrijker is echter dat de landelijke stappen die in Nederland en omliggende landen genomen zijn een voorbode zijn voor nominatie op de wereld erfgoed lijst van Unesco. Wanneer morse ook hier als immaterieel cultureel erfgoed opgenomen wordt dan kan dit veel positieve publiciteit opleveren voor zendamateurs in het bijzonder.
Hoewel morse in de professionele sector (vrijwel) niet meer gebruikt wordt heeft deze universele taal een zeer grote bijdrage geleverd in de geschiedenis van communicatie. Met de komst van de telegraaf was het voor het eerst mogelijk om berichten over lange afstand te verzenden. Eerst nog via een bedrade verbinding, later via radio-verbindingen. Radio-verbindingen die voor de zendamateur heden ten dage de basis vormen van de hobby.
Bron: hamnieuws.nl

<-- Back

bijgewerkt: 25 oktober 2021